Na smartphones, smartverkeerslichten

Vervelend hé, aan het rood licht staan en niemand die voor je langs de andere kant door het groene licht rijdt. Wel, een idee dat al enkele jaren in m’n hersenpan ligt te borrelen is dat van smartverkeerslichten.

In het verkeer probeer ik me altijd rustig te houden, maar soms raak ik gefrustreerd.Niet door de vele slechte chauffeurs -want daar heb ik me al bij neergelegd- maar omdat ik regelmatig sta te wachten aan een rood licht terwijl er niemand door het groen rijd langs de andere kant. Iedere seconde duurt dan plots 20 seconden. Ik kan dan telkens maar aan één iets denken…

Hoe moeilijk kan het zijn om smartverkeerslichten te maken?

Toch niet zo enorm moeilijk denk ik dan. Het is waarschijnlijk een stuk complexer dan gedacht, maar tegenwoordig hebben we warmtecamera’s, lasers etc. Er hangen zelf reeds camera’s op de meeste lichten. Kan op basis van deze camera’s in combinatie met technologie geen systeem ontwikkelt worden die draagbaar is en boven een verkeerslicht geplaatst kan worden voor data-analyse? De extra camera zou volgende zaken moeten kunnen:

  1. Aantal auto’s meten die voor het licht staan te wachten (met een maximum van 10) (en ergens opgeslagen worden)
  2. Op elk verkeerslicht aan een kruispunt zou zo’n camera gedurende 6 weken moeten geplaatst worden (gewone werkweken)
  3. Op basis van de verkregen data zouden bepaalde inzichten moeten gehaald worden waaruit je kan zien vanuit welke straten het meeste verkeer komt
  4. De data kan daarna ook gebruikt worden voor verschillende doeleinden.

Begrijp me niet verkeerd, de oorzaak van fileproblematiek in centra ligt niet enkel aan de verkeerslichten, maar ook aan het verkeerd aanleggen van de wegen. Het zou op sommige plaatsen gewoon erg goed van toepassing zijn.

Note: Ik weet dat ze af en toe kabels leggen op de straat om zaken te meten, maar die liggen nooit langs alle 4 de straten op een kruispunt en hebben volgens mij ook minder gegevens ter beschikking.

Iedereen wordt er beter van

Ik heb totaal geen idee of een land als België budget heeft voor smartverkeerslichten, maar dat is ook mijn departement niet (thank god). Ik weet gewoon dat alles en iedereen er op de lange termijn beter van wordt. De mensen (frustraties), het milieu (uitstoot) en de overheden aangezien ze daar data kunnen uithalen die ze dan weer voor andere zaken kunnen inzetten (fileproblematiek).

Extra ideeën uit andere landen/steden

pedcountdownHet valt me op hoeveel plaatsen in België er zijn die geen aftelklokje hebben voor voetgangers. In San Francisco hadden ze die overal (met cijfertjes), in Antwerpen waren er met bolletjes. Helaas kom je deze in Kortrijk nog niet tegen. Burgemeester Q? 🙂

 

stoplight04

Aftellichten voor auto’s zodat je weet wanneer je kan vertrekken. De vraag is natuurlijk of het mensen kalmeert door ze te informeren wanneer ze kunnen vertrekken of dragracers aanmoedigt om uit de startblokken te schieten. Voor de mensen met tijd teveel, in Abu Dhabi hebben ze wat onderzoek gedaan naar de pros & cons.

Opm. het omgekeerde (zeggen hoe lang het nog groen blijft) keur ik wel af. Dat kan enkel maar aanmoedigen om nog snel even plankgas te geven voor het oranje wordt.

Iemand die de kennis en goesting heeft om daar eens rond te brainstormen? Stuur mij gerust een mailtje, je helpt er mij en vele anderen mee.

Eeuwige roem voor de fotografen: foto 1, foto 2 & foto 3.

2 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.