Bedank eens een oud-leerkracht

Heb je er al eens  over nagedacht dat je als kind ongelooflijk veel tijd doorbracht bij je toenmalige “juffrouw/meester” of “meneer/mevrouw” ten opzichte van de tijd die je spendeerde met je ouders? Ik wel. Zelf besef ik maar al te goed dat een leerkracht heel wat invloed heeft gehad op m’n leven.

Aangezien ik een erge believer ben van de Thank you economy, probeer ik dan ook elke dag op zoek te gaan naar een manier hoe ik iemand kan bedanken in ruil voor z’n waardevolle input.

Waarom een leerkracht bedanken?

Ik heb altijd het geluk gehad dat mijn moeder thuis was wanneer ik van school kwam. Veel kinderen hebben dat geluk niet en wanneer hun ouders dan eindelijk thuiskomen hebben ze vaak geen tijd, want er is altijd die was, plas en koken uitleg. Dit gaat helaas ten koste van de kwaliteit binnen een gezin. Ik begrijp dat het niet altijd eenvoudig is, maar als je het niet doet zitten de kinderen constant te gapen naar de televisie. Hetgeen daarop valt te zien is twijfelachtig of het echt bijdraagt aan een betere leefwereld voor hen.

We moeten de leerkrachten bedanken voor de bijdrage aan opvoeding

Ikzelf ben helaas geen enorm grote fan van het onderwijs op vandaag. Aangezien ik zelf eerder een autodidact ben en al lang door heb dat het internet een oplossing biedt op al m’n vragen, geloof ik veel meer dat school een vorm van opvoeding is naast de functie van opleiding. Naast opleidingen op school is er dus het aspect opvoeding. Volgens Wikipedia letterlijk:

Opvoeding is het proces waarin een persoon – meestal een kind – wordt gevormd naar de normen en waarden van diens opvoeder(s) en daarmee meestal naar de voornaamste normen en waarden van de samenleving waarin hij leeft.

Als ik terugdenk aan vroeger, zijn er 2 leerkrachten die mij -naast mijn ouders- hebben gevormd. Ze hebben me bepaalde normen en waarden meegegeven die ik tot op heden nog steeds meedraag. Zaken zoals:

 • Respect hebben voor elkaar
 • Blijf niet te lang stilstaan bij fouten, maar stuur snel bij en ga terug door

Zo gezegd, zo gedaan: tijd voor een bedankje

De leerkrachten die ik bedankt heb, waren niet de leerkrachten die op-en-top leerkracht waren, maar wel degene die de nodige levenslessen hebben meegegeven (en net van diegene heb ik veel opgestoken). En zo gebeurde het, die ene woensdagochtend dat ik aan mijn zoektocht begon. Niet gemakkelijk, maar dankzij sociale media en de website van de scholen kwam ik al snel op het juiste e-mail adres terecht.

Leerkrachten gebruiken hun e-mailadres vaak enkel als middel voor administratieve rompslomp en klachtenmails van boze ouders dus heb ik éxtra mijn best gedaan om een positieve mail op te stellen. Ik schreef waar en op welk moment ze bepaalde zaken wisten over te brengen waardoor ik anders ben gaan denken.

Ik zag aan hun antwoord dat het echt leuk was voor hen om eens zo’n email te mogen ontvangen.

Kort stukje uit één van de e-mails:

Dankjewel voor je mail. Het doet me ongelooflijk veel plezier.
Ik probeer nog dagelijks met evenveel passie voor de klas te staan en jouw reactie geeft me nog wat meer energie!
Bedankt en ik wens je het allerbeste toe.

Herinner jij je nog welke leerkrachten je leven mee hebben vormgegeven? Zoek ze eens op en stuur ze eens een bedankje, vergeet niet dat zij een stuk zijn van de persoon die jij nu bent.

Good luck en deel gerust dit blogartikel zodat het anderen kan aanzetten om hetzelfde te doen! 🙂

“What the teacher is, is more important than what he teaches.”
― Karl A. Menninger

2 Comments

 1. Wat leuk dat je dit hebt gedaan!

  Ik sta zelf voor de klas, en ik kan heel blij worden van positieve mails van leerlingen. De meeste mails krijg je echter als ze iets nodig hebben – bij vele kan er niet eens een dank-je-wel vanaf.

  • Dag Jenny,

   Dat is inderdaad het probleem, mensen hebben je vaak pas nodig bij problemen of wanneer ze iets van je nodig hebben. Het kan daarom niet kwaad om af en toe eens een willekeurige positieve mail uit te sturen om iemand te bedanken.

   Veel succes met je reisblog!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.